Öğrencilik hayatınızda sizi en çok zorlayan konu ya da konular nelerdi? Ulaşım diyebiliriz: Otobüs sıkıntısı, durakların uzaklığı, otobüslerin saatleri ve son dönemde artan otobüs masrafları olabilir.

Üniversite hayatınızda maddi zorluklar yaşıyor musunuz? Hayır, yaşamıyorum.

Maddi zorluklar üniversite hayatınızı nasıl etkiliyor? Hangi alanlarda en fazla sıkıntı yaşıyorsunuz? Sıkıntı olarak ele alırsak sosyal aktiviteler; konser, sinema, tiyatro çok fazlalar, ücret olarak bunlara bütçe ayırmakta bazen sorun yaşayabiliyoruz. Sık sık yapmadığımız bir şey, genelde birkaç ayda bir yapabildiğimiz bir aktivite oluyor.

Peki! KYK burs başvurusu yaptınız mı? Eğer yaptıysanız burs başvurunuz nasıl sonuçlandı? Hayır, yapmadım.

Peki! Burs veya Kredi almıyorsanız geçiminizi nasıl sağlıyorsunuz? Geçim kaynağınız nedir? Ailem. Ailem bana her ay düzenli olarak para gönderiyor. Onun sayesinde geçimimi sağlıyorum. Herhangi bir sıkıntı yaşarsam da yine ailem bana katkıda bulunuyor.

İş durumunuz nedir? Çalışıyor musunuz? Hayır, çalışmıyorum.

Çalışmayan öğrenciler olarak, öğrenci maddi hayatı dengesini kurarken karşılaştığınız zorluklar neler? Gelir kaynağınız nedir? Daha önce dediğim gibi ailem.

Konaklama sorunları yaşadınız mı? Yaşadıysanız ne gibi sorunlar mevcut? Hayır, yaşamadım.

Konaklama olarak KYK yurdu, apart veya daire hangi konaklama imkanına sahipsiniz? Daire diyebiliriz, karışık bir apartta yaşıyorum.

Apartta kalan bir öğrenci olarak, apart yaşamının size getirdiği avantajlar ve dezavantajlar neler? Avantaj olarak ele alırsak zaman sorunum yok. Evime istediğim saatte girip çıkabiliyorum. Kendi evimin ortamını yaratabiliyorum. Herhangi birine bağlı olmak ya da fazladan sorumluluk almama gerek yok. Evin içindeki bütün düzen bana ait. Değiştirmek istediğimi değiştiriyorum, getirmek istediğimi getiriyorum. Herhangi bir cezai sorumluluğum yok. Geç kalma problemlerim yok.

Pekala! Apartın olanakları ve hizmetleri sizin beklentilerinizi karşılıyor mu? Yaşadığım apartın sahibiyle herhangi bir problemim yok. Bir maruzatım ya da herhangi bir problemim olduğunda elinden geldiğince bana yardımcı oluyor.

Apartta kalmak ekonomik olarak sizi zorluyor mu? Hayır, uygun bir fiyata uygun bir zamanda buldum. Şu anki günümüzdeki emlak fiyatlarına göre gayet uygun bir fiyata yaşıyorum. Beni zorlamıyor, ailemi de zorlamıyor.

Öğrencilik hayatınızda sosyal sorunlar yaşıyor musunuz? Yaşıyorsanız ne gibi sorunlar mevcut? Sosyal sorun olarak ele alırsak daha önce dediğim gibi; konser, sinema, tiyatro gibi etkinliklere fazla katılamıyoruz. Bunu sosyallik olarak ele alırsak evet. Aynı zamanda şu an bir kafeye gittiğimizde harcadığımız maliyet son dönemlere göre fazlaca arttı. Çok sık gittiğimiz yerler değil. Ama dediğim gibi sosyalleşmemi engellemiyor. Kendi başıma yaşadığım bana ait bir evim olduğu için istediğim arkadaşımı istediğim zaman evime davet edebiliyorum. Bu konuda sosyalleşmede pek bir sıkıntı yaşamıyorum.

Ulaşım konusunda hangi zorlukları yaşıyorsunuz? Otobüs fiyatları sizce ideal mi? Bence fazla, hem kartla hem de kartsız fiyat olarak ele aldığımızda fazlalar. Ben ilk üniversiteye başladığımda fiyatlar gayet uygundu. Ama şu an o fiyatlara göre çok büyük bir artış yaşandı. Ben bu artışın olumlu bir yanını görmedim. Harcadığım paranın çoğu yola gidiyor. Haftada bir kartta para yüklüyorum ve hafta sonunu görmüyor genelde.

KYK hizmetleri veya burslarla ilgili sizce yapılabilecek iyileştirmeler neler olabilir? KYK yurtlarında yemek problemleri olduğunu duyuyorum. Ulaşım problemleri olduğunu duyuyorum. Saat sıkıntısı olduğunu biliyorum. Bunlarda bir genişleme ve bir yenilik olabilir. Yemeklerin kalitesinin artışı, odaların temizliği ya da başka bir problemleri varsa onların çözümlerinde bir artış olabilir. Düzen problemi olduğunu duyuyorum. Bunlarda düzeltmeler olabilir.

Peki! Burslarla ilgili ne düşünüyorsunuz? Şuanki burs miktarını yeterli buluyor musunuz? Bulmuyorum. Artış sağlanabilir. Öğrencilerin neye ihtiyacı olduğu araştırılıp buna göre bir miktar belirlenirse öğrencilere daha fazla katkı sağlayabileceğini düşünüyorum.

Üniversite örgün eğitiminiz sizce yeterli mi? Uzaktan öğretim süreci yeterli miydi? Benim için yeterliydi. Tabii ki problemler çıkmış olabilir. İnterneti, bilgisayarı vs. olmayanlar bu konuda sıkıntı çekmiş olabilir. Ama benim kendi imkanlarım çerçevesinde gayet yeterli bir eğitim aldığımı düşünüyorum.

Pekala! Pandemi dönemi ve depremden sonra ki süreçte online eğitimler oldu. Online eğitim süreçlerinde ne gibi zorluklar yaşadınız? Dersten derse göre değişiyor. Uzaktan eğitim sürecinde ele aldığımız şey uygulamalı derse evet zorluklar yaşadım. Ama teorik derslerde herhangi bir zorluk yaşamadım.

Röportaj sonunda eksik gördüğünüz veya yaşadığınız farklı bir sorun mevcut mu? Aklıma gelen bir problem yok.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir